Föreningen för Dig som seglar i Medelhavet "and beyond"

10 senast startade forumtrådarna

Distanstabell adriatiska havet - Planlägger segla uppdet adriatiska havet i sommar. Sitter med 777 hamnar från Imray, men det hade varit fint med en gammaldags distanstabell. Nån som har? Mest relevant för Kroatien
 
Söker båt i Grekland - Vi skall köpa båt i Grekland och undrar om någon kan rekomendera en mäklare som är seriös? Vi söker en seglingsklar båt Ca 45 fot i gott skick, vi kommer huvudsakligen var 2 personer ombord så båten måste vara anpassad för det, så har ni en båt som ni tror skulle passa så är det bara höra av sig. MVH, Peter & Anette
 
Tips - vinterförvaring Korsika/Sardinien? - Vi planerar under semestern 2019 att gå från Toulon till Korsika och Sardinien. Vi undrar om någon har tips på hamn för vinterförvaring på någon av öarna? Båten kommer att förvaras till nästa säsong så vi leter främst förvaring på land. Vi ser att de finns en del postat från 2014 men undrar om någon har färskare tips?
 
Övervintring - Vi behöver tips och hjälp för hur vi skall tänka: Vi planerar att segla söderut 2019 och lägga upp båten för vintern någonstans ex Portugal. Skall man boka en plats med en förhoppning att man hinner dit och sedan boka av om man under vägen hittar något "bättre" , eller skall man boka flera alternativa platser utmed en tänkt väg? Skall man gå in på något ställe som man tycker verkar bra och chansa på att det finns en vinterplats? Undrar Gunnar o Tine
 
Ytbehandling av trämaster - tips önskas - Hej Vår båt Nereid - 36-fots glasfiberbåt med djonkrigg och 2 st lamellimmade trämaster - har, efter 6 års användning i Turkiet (Marmaris-trakten), fått en massa längsgående sprickor i ytskiktet (bestående av glasfiber och polyester eller möjligen epoxy samt ett yttre lager av fernissa). Ytskiktet har dessutom släppt från träet på en massa ställen och har fått djupa skavmärken där trälattorna ligger an mot masterna. Vi vill att masterna ska vara vita i fortsättningen. Vi har ingen erfarenhet av denna slags arbeten men tror att någon slags 2-komponents epoxyfärg kan vara lösningen. Vi är dock osäkra på hur mycket av det befintliga ytskiktet vi bör avlägsna först samt huruvida man bör fernissa ovanpå färgen m m. Det skulle vara fint om någon kunnig person kan ge oss tips om lämpligt sätt att ge masterna ett nytt ytskikt som tål väder och vind samt den starka solen under lång tid. Båten finns i Bozburun/Marmaris. Vänliga hälsningar Carl Hyllander och Sanna Ruponen, Stockholm
 
Overvintring i Spania - Hei, Vi ligger fortiden i Lagos i Portual. I juni har vi tenkt å seile videre inn i Middelhavet og ønsker å finne en god havn på Costa del Sol hvor vi kan ligge frem til sommeren 2020. Har noen gode tips til havner?
 
Segling från Holland till Blekinge - Planerar att segla hem vår OE32á denna sommar. Vi har lite annat planeratfr.o.m ca 15/7 och kommer inte att hinna hela vägen. Så om någon/några är sugna att segla från Holland till Blekinge från då och max ca 3 veckor, så hör av Er. Claes Karlsson s/y Blåsut (SFB8680). e-mail: claesnk@gmail.com
 
Pantaenius - orimlig premiehöjning - Har just fått förnyelseavin för min båtförsäkring och kan då konstatera attPantaenius höjer premien med nästan 50%!!! Helt orimligt tycker jag. Villkoren är såvitt jag kan se helt oföränmdrade och jag hade ingen skada som kan påverka. Andra som råkat ut för samma sak? Tacksam för förslag på billigare försäkringsbolag. God Jul Curt Peterson
 
Hemtransport av båt från Grekland/Turkiet - Hej, Vi kommer transportera hem vår vår båt från medelhavet till våren. Den har legat i Grekland/Leros ett antal år men det var inte vi som tog ner den och har därför liten erfarenhet av båttransport Medelhavet till Skandinavien. Det lutar åt att vi tar hem båten med fraktfartyg och vi har acceptabla offerter både från både Bodrum/Izmir och Athen men från Leros har vi som bekant mycket närmare till Bodrum/Izmir än Aten. Enda anledningen till att vi tar hem båten via Aten skulle vara att vi håller den inom EU, men vi är osäkra på administrationen om vi tar den via Turkiet. Har någon erfarenhet av att ta hem båt via Turkiet, riskerar vi långa handläggningstider, tullkostnader och andra kostnadsökningar om vi tar båten denna vägen till Sverige?
 
Vinterförvaring Portugal - Vi tänkte segla ner vår båt och vinterförvara den i Portugal inför en Medelhavssegling året efter och söker tips om bra och prisvärda hamnar som går att nå med flyg från Sverige. Vi är väldigt tacksamma för tips/råd gällande hamnar för detta. /Magnus
 

Dataskyddsförordningen GDPR

Information om Medelhavsseflarnas Policy om nya dataskyddsförordningen kan laddas ner här.

Välkommen till Medelhavsseglarnas hemsida

Klubben för er som planerar, genomför eller har genomfört långsegling utanför Sverige. Och för er som är intresserade i största allmänhet.

 

På kartan ser du var vi finns i världen och lite grand vad vi gör. Vill du bli medlem anmäler du dig genom länken nedan.

 

Du som redan är medlem

Välkommen till vår nya hemsida. Känn dig trygg även om den ser annorlunda ut. Alla gamla funktioner finns kvar. Plus mycket mer.

  • Det är nu enklare att lägga upp nya diskussioner och följa diskussionstrådar.
  • Du kan nu se var seglare finns i din egen ålder plus andra som har barn och ungdomar ombord. Alltså se var medlemmar finns som det skulle vara kul att kontakta.
  • Layouten är nu ett flöde: Man scrollar upp och ner tills man hittar det man söker. 
  • Du kan chatta, se vilka som varit aktiva, följa diskussionstrådar, bloggar med mera.

Eftersom många fortsätter sina seglingar utanför Medelhavet är hemsidan utan geografiska begränsningar även om vi heter Medelhavsseglarna.

 

Medelhavsseglarna är till för alla oavsett var man befinner sig i världen.

 

Vill du bli medlem: Klicka på länken nedan

 

Saknar du inloggningsuppgifter: Klicka på länken nedan

 

Bli medlem / Skaffa inloggningsuppgifter

Vi informerar

Protokoll från Årsmötet i Göteborg 18 nov. 2018

Protokollet finns att läsa om du klickar på den blå rutan SXKM

Grekisk skatt framskjuten till början april!!!!

Den 16 november annoncerade den grekiska regeringen att den tidigare beslutade skatten nu skulle införas. Skatten skulle börja erläggas 10 dagar efter beslutet, dvs den 26 november 2018.
Införandet har nu skjutits fram till i början av april. Vi går nu igenom detaljerna om hur skatten skall betalas och vad i övrigt gäller och återkommer löpande i vårt Forum längre ner på sidan.

Kasta-loss kurs i Sundsvall

Lördag 19 januari 10.00-15.30

En temadag för dig som seglar eller planerar segla i mer avlägsna farvatten. Allt om förberedelser, vägval, utrustning, kommunikation och annat matnyttigt inför och under drömresan.

Kursen leds av Claes Wessberg, långseglare sedan 50 år varav fler än 10 i Medelhavet!

Ett samarbete mellan Medelhavsseglarna och SXK Bottenhavskretsen.

Kursavgift 250 kr. Max 50 deltagare. Fika och lunchmacka ingår.
Plats: Alnö Båtklubb, Sågverksvägen 11 Alnö.

Anmälan och information: Tomas Lind tomas.lind.arra@gmail.com

Rabatt hos Navy Service

Goda nyheter för den som tar kanalvägen till medelhavet eller vill övervintra på rivieran.
Medlemmar får 10% rabatt på lyft och 6 och 12 måndars kontrakt hos Navy service i Port Napoleon vid Rhonemynningen. Ta med medlemskortet.
Kontakt via mail:info@navyservice.com
hemsida www.navyservice.com

Höstmöte hos Medelhavsseglarna i Syd den 1e december

Vi bjuder på ett fullmatat program där Göran Lindqvist
berättar om hur det är att skifta från segel till motorbåt och om livet på Europas floder och kanaler

Karin & Bo Åhnebrink berättar om sitt paradis, farvattnen kring Korsika och Sardinien med Costa Smeralda i centrum. Vi får höra om deras erfarenheter av detta fantastiska seglingsområde.

Välkomna till Lommabuktens Seglar klubbs lokaler, längs ut i Lomma hamn, lördagen den 1 december. Kl 13-17.
Vi bjuder inte bara på anlig spis utan också på lättare förtäring med maritim anknytning.
Medlemmar i Medelhavsseglarna, Öresundskretsen och LBS 100:- övriga 150:-
Anmäl dig här på hemsidan genom att klicka på kalendariet.

Länderinformation

Under rubriken "Om Medelhavsseglarna" SXKM finns nu ett dokument med länderfakta. Dokumentet ger information om in och utklarering, seglingstillstånd mm och är aktuell för hösten 2018.

Fortsatt rabatt hos Gouvia Marina på Corfu

Vi har just tecknat ett nytt avtal med Medmarinas och Medelhavsseglarna har nu rabatt på 6 % på hamnavgifter i Gouvia marina. Gäller kort eller långt uppehåll.

Samla information om faktiska vattendjup och brohöjder

De absolut vanligaste frågorna beträffande färder på kanaler och floder i Europa är hur stora är vattendjupen och brohöjderna. De officiella uppgifterna är ju en sak men hur är det i verkligheten?

Min tanke är att be våra kanal- och flodfarande medlemmar om aktuella uppmätningar.

Jag vill gärna ha följande information:

Kanalens/flodens namn
Uppmätt djup eller brohöjd, tunnelhöjd
Uppskattat vattenstånd (normalt, över eller under)
När uppmätningen gjordes (månad och år)
Var uppmätningen gjordes (plats eller sträcka)
Kommentarer

Maila denna information till mig så skall jag göra en sammanställning som blir tillgänglig på denna sida. Detta kommer att bli ett komplement till Kanaltur som innehåller så mycket mer information.

Göran Lindqvist (goran.maj@outlook.com)

Goda nyheter för den som seglar i södra Spanien

Marinas del Mediterraneo driver tre högkvalitativa marinor på Spanska sydkusten, Estepona och Duguesa(Manilva) i provinsen Malaga och Marina del Este (La Herradura) i provinsen Granada erbjuder en rabatt på 15% på marinaavgiften under maximalt 1 vecka. Exkluderat från rabatten är VAT och avgift för vatten och el och övriga extras.
Erbjudandet gäller för medlemmar som kan visa upp giltigt medlemskort.
Boka via hemsidan www.marinasmediterraneo.com där det också finns all övrig information om respektive marina.

Goda nyheter för kanalintresserade

Medelhavsseglarna har gjort en överenskommelse med Per Abrahamsson om att ta över hans mycket uppskattade kanalsida "www.kanaltur.se".
Samtidigt tar Göran Lindqvist över som kanalredaktör gradvis under hösten.

Det innebär att alla medlemmar i Medelhavsseglarna har fri tillgång till "kanaltur" som innehåller mängder med information om europas floder och kanaler.

Koder för inloggning och password finns under inläggen längre ner på sidan och där finns också en direkt länk till sidan.

Rabatt på försäkring

Flera försäkringsbolag har höjt sina premier nyligen.
Det finns flera orsaker, men kraftigare oväder och dyrbarare skador på känslig elektronik ombord verkar ha påverkat.

För den som har sin försäkring hos Pantaenius kan vi emellertid ge en positiv nyhet. Som medlem i SXK Medelhavsseglarna får Du en rabatt på 10 % på premien för medelhavsförsäkring. Rabatten gäller enbart kaskodelen, inte ansvarsförsäkringen. Rabatten upphör om Du lämnar föreningen.
Du måste vid varje tillfälle ange att Du är medlem och uppge Ditt medlemsnummer.
Kontakta Maria Fasth på kansliet om Du inte har medlemsnumret. Maria ordnar också nya medlemskort.

Kalender

19 jan
Kasta-loss kurs i Sundsvall!
26 jan
Cafeträff i Väst. Drömmare möter Veteraner. Nu ännu bättre!
5 mar
Utgivning Odyssé 1/2019
10 mar
Materialstopp Odyssé 2/2019
1 maj
Utgivning Odyssé 2/2019
25 aug
Materialstopp Odyssé 3/2019
2 okt
Utgivning Odyssé 3/2019
13 okt
Materialstopp Odyssé 4/2019
4 dec
Utgivning Odyssé 4/2019

Om Medelhavsseglarna

SE POSITIONER FÖR:

Sök på medelhav.se

15 senaste blogginläggen från Medelhavsseglarnas blogg

21 sep 2018
Bluesette > Fyrar, kobbar och skär - Bluesette är hemma igen! - Lars Landstedt
Strax efter lunch torsdagen den 30 augusti kom vi till Loftahammar. När vi gick mellan den röda och gröna pricken strax utanför det trånga inloppet till Vivassen hade vi bara några hundra meter kvar av vårt medelhavsäventyr, som varit vårt fokus unde
3 sep 2018
SY Maron > Gibraltar (GBZ) – Estepona (ES) 27 Nm - Erik o Cathrine Cedergren
Precis som prognoserna sa så avtog Laventevinden från öst under natten och vi kunde ge oss iväg som planerat. Innan vi lämnade Gibraltar skulle vi tanka då dieseln bara kostar ca 6:50 skr/l. Vid båtmacken låg en stor motorbåt som skulle tanka före os
3 sep 2018
SY Maron > Gibraltar (GBZ) – Estepona (ES) 27 Nm - Erik o Cathrine Cedergren
Precis som prognoserna sa så avtog Laventevinden från öst under natten och vi kunde ge oss iväg som planerat. Innan vi lämnade Gibraltar skulle vi tanka då dieseln bara kostar ca 6:50 skr/l. Vid båtmacken låg en stor motorbåt som skulle tanka före os
29 aug 2018
SY Maron > Barbate (ES)– Gibraltar (GRZ) 37 Nm - Erik o Cathrine Cedergren
Nu har vi nått Medelhavet…. Efter bara en natt i Barbete lämnade vi hamnen i lågvatten som vi skulle enligt våra beräkningar för att få medströms genom Gibraltar sund. Den egentliga gränsen mellan Atlanten och Medelhavet ligger betydligt längre v
29 aug 2018
SY Maron > Barbate (ES)– Gibraltar (GRZ) 37 Nm - Erik o Cathrine Cedergren
Nu har vi nått Medelhavet…. Efter bara en natt i Barbete lämnade vi hamnen i lågvatten som vi skulle enligt våra beräkningar för att få medströms genom Gibraltar sund. Den egentliga gränsen mellan Atlanten och Medelhavet ligger betydligt längre v
25 aug 2018
Bluesette > Borta bra, men... - Lars Landstedt
Det är bara att erkänna, det är ändå något visst med att komma hem. Plötsligt förstår man allt vad bordsgrannarna pratar om, i hamnarna är det fullt av svenska gästflaggor under styrbords spridare på de tyska båtarna, bryggorna är av trä, stugorna är
20 aug 2018
Bluesette > Sista allt - nu går vi in på upploppet! - Lars Landstedt
Det är vår sista kväll i utländsk hamn. Det firar vi med wienerbröd och kaffe i sittbrunn medan sydvästen blåser och det tjuter i masterna på det hundratal båtar (varav 15 Hallberg-Rassy) som ligger i gästhamnen på Klintholm, Mön i Danmark.  Vi kom h
11 aug 2018
Bluesette > Cash is King i Glasscafeernas hemland Tyskland - Lars Landstedt
Det är lördag kväll och vi ligger vid en sk Liegeplatz för Sportbooten, som finns på många platser längs kanalerna i Tyskland. De är gratis och är försedda med bra förtöjningsmöjligheter och soptunnor. Ibland finns vatten och någon enstaka gång el, m
2 aug 2018
Bluesette > Förtrollade av Mosel, surfandes på Rhen, trygga i kanalen - nu är vi på g! - Lars Landstedt
Tack för alla uppmuntrande tillrop och omtänksamma kommentarer! Det är så skönt att bli lite tyckt synd om ibland. Men - peppar peppar - nu är problemen lösta och vi närmar oss norra Tyskland med stormsteg (eller i alla fall i gott tempo...) Efte
25 jul 2018
Bluesette > Vi når Tyskland - och sen tar det stopp - igen! - Lars Landstedt
Kanske var det dumt att utropa oss som vinnare i förra blogginlägget. Tänk att man aldrig lär sig att inte ta ut segern i förskott! Vi kom så fint över gränsen, lämnade Frankrike och gled ner från Moselle till Mosel efter slussen vid Apach och tu
18 jul 2018
Bluesette > Vi känner oss också som vinnare! - Lars Landstedt
Det var inte bara fransmännen som sökte sig ut på gatorna i söndags kväll för att fira. Även besättningarna på Lucy och Bluesette tog tillfället i akt för att fira att vi lyckats ta oss först upp och sedan ner genom Canal des Vosgues dryga 93 slussar
10 jul 2018
Bluesette > Vi slingrar oss genom Frankrike - Lars Landstedt
Nu har det gått en vecka sedan vi styrde ut från gästhamnen i Lyon och gjorde ett snabbt stopp vid bränsle-och-tillbehörspråmen, där vi fyllde dunkar med diesel och köpte en ny båtshake, för den gamla hade tagit slut. Tillsammans med våra vänner
2 jul 2018
Bluesette > Inte bara framåt - nu går det uppåt! - Lars Landstedt
Vi lämnade Port Napoleon strax före 5 på tisdagsmorgonen den 26 juni, som planerat. Kvällen innan hade vi tagit oss in till Port Saint Louis för att bunkra mat, så vi hade gott om proviant för några dagars tuffande. Vi kom igenom slussen kl 06.20 och
24 jun 2018
Bluesette > Ett steg fram - och två.tillbaka... - Lars Landstedt
Vår resa hem till Östersjön kan nästan liknas vid att sy efterstygn eller att dansa linedance - eller för er som inte förstår liknelsen - som att spela oavgjort mot Tyskland fram till sista sekunderna då " lagen om alltings j-ighet" sätter krokben fö
14 jun 2018
SY Marecat > Siste etappe til hjemmehavnen - Per Ole Harnes
Siste etappen på forsommerseilasen. Stadig ny mekking på båten, evinnelige problemer med brytere som styrer dreneringpumpene fra dusjene. Ledninger som ikke tåler vann enda de skal ligge alltid nedsenket! På en dag hadde vi dette problemet, like
Svenska Kryssarklubbens Medelhavsseglare Box 1189  •  131 27 Nacka Strand
Tfn: 08-448 28 80  •  Fax: 08-448 28 89

Kopplar upp chatten
skriver...

vill chatta med dig

Avböj Acceptera
Du har blivit utloggad
Ange lösenord