Föreningen för Dig som seglar i Medelhavet "and beyond"

10 senast startade forumtrådarna

Vattenrening för drickbart vatten! - Nu har vi definitivt ledsnat på att bidra till bergen av plastflaskor. Nästa säsong vill vi kunna dricka vattnet vi tankar. Vi har sett flera exempel på olika slags filteranordningar, och även pratat med andra seglare som druckit det lokala vattnet i åratal utan att bli sjuka. Nu efterlyser vi erfarenheter. Hur renar ni för att få drickbart vatten i tanken? Undrar Katinka och Odd
 
Tips på trevlig sommar och Vinterhamn i Holland - Någon som har tips på en bra hamn inte allt för långt från Amsterdam?
 
Tips på övervintringsplatser i norra Egeiska havet? - Hej Tar gärna emot tips på lämpliga övervintringsplatser runt Thessaloniki.
 
Är sydvästra Turkiet säkert och tryggt som hemmahamn? - Hej! Vi har sedan några år tillbaka ACI Milna på Brac i Kroatien som hemmahamn och är supernöjda med seglingsmiljön i omgivningen, service på marinan och transportvägar t/r Göteborg. Seglingskostnader i Kroatien skjuter dock i höjden och vi är sugna på miljöombyte. Grekland verkar ha blivit nästan lika dyrt som Kroatien. Turkiet verkar ligga nästan 40% lägre i pris. Hur är flykting- och säkerhetsläget i sydvästra Turkiet? Hur är det att ha sydvästra Turkiet som bas för segling i Egeiska? Någon som har erfarenhet av Setur Marinas (t.ex. Fineke)? Tacksam för input och tips! Med vänlig hälsning, Nicholas
 
Övervintring - Hej Vi har köpt en båt i Spanien och tänkt köra hem den via kanalerna. Beroende på väder o vind går vi in i Sete eller Port Napoleon. Tanken är vi skall övervintra norr om Lyon kanske en bit upp i Saone, är det någon som har erfarenhet o förslag på bra ställe? vilket är att föredra i vattnet eller på land? Charlotte o Björn på ”ITAC”.
 
Större underhåll och reparationer - Hej. Är återigen på väg ned mot Spanien och Portugal. Vid min senaste segling hade jag en del motorproblem och fick utomordentligt bra hjälp i Brest. Funderar denna gång på att låta båten övervintra i Lagos Portugal och låta byta teakdäcket under vintern. Är det någon som har gjort någon liknande större båtrenovering och har något tips?
 
Odyssé nr 3 - Jag fick Odyssé nr 3 med posten idag. Jag ser alltid fram emot alla välskrivna och intressanta artiklar, men i mitt exemplar saknades flera sidor och istället fanns sid 10-20 flera gånger. Är det någon mer som fått lika eller är det bara jag?
 
Segelbåt i Grekland - Under en tioårsperiod har jag hyrt segelbåtar i Medelhavet, på senare tid i Dodekaneserna, nu är det dags att investera i en egen segelbåt i storleksklassen 43-47 fot, varför jag är tacksam för tips om båtar till salu i Grekland. Göran Thybäck goranthyback@gmail.com 076-7925577
 
Moms- och åldersbevis - Hej! Jag har tänkt åka kanalvägen genom Europa med en båt tillverkad 1981. Behöver jag bevisa båtens ålder för att undvika att bli tvungen att betala moms på båten, då jag ej har orginalkvitto eller dylikt? Båtar tillverkade efter 1 januari 1987 måste som bekant kunna bevisa att momsen är betald, men behöver man kunna bevisa båtens ålder? Hur ska man i så fall det på bästa sätt? Tack på förhand! Med vänliga hälsningar Fredrik Kvillborn
 
Inklarering - hej, någon som vet om Shengjin i Albanien är port of entery?
 

Dataskyddsförordningen GDPR

Information om Medelhavsseflarnas Policy om nya dataskyddsförordningen kan laddas ner här.

Välkommen till Medelhavsseglarnas hemsida

Klubben för er som planerar, genomför eller har genomfört långsegling utanför Sverige. Och för er som är intresserade i största allmänhet.

 

På kartan ser du var vi finns i världen och lite grand vad vi gör. Vill du bli medlem anmäler du dig genom länken nedan.

 

Du som redan är medlem

Välkommen till vår nya hemsida. Känn dig trygg även om den ser annorlunda ut. Alla gamla funktioner finns kvar. Plus mycket mer.

  • Det är nu enklare att lägga upp nya diskussioner och följa diskussionstrådar.
  • Du kan nu se var seglare finns i din egen ålder plus andra som har barn och ungdomar ombord. Alltså se var medlemmar finns som det skulle vara kul att kontakta.
  • Layouten är nu ett flöde: Man scrollar upp och ner tills man hittar det man söker. 
  • Du kan chatta, se vilka som varit aktiva, följa diskussionstrådar, bloggar med mera.

Eftersom många fortsätter sina seglingar utanför Medelhavet är hemsidan utan geografiska begränsningar även om vi heter Medelhavsseglarna.

 

Medelhavsseglarna är till för alla oavsett var man befinner sig i världen.

 

Vill du bli medlem: Klicka på länken nedan

 

Saknar du inloggningsuppgifter: Klicka på länken nedan

 

Bli medlem / Skaffa inloggningsuppgifter

Vi informerar

Årsmötet i Göteborg den 18 november

Nu finns årsmötesmaterialet att ladda ner under "Om Medelhavsseglarna SXKM"

Kasta-loss kurs i Sundsvall

Lördag 19 januari 10.00-15.30

En temadag för dig som seglar eller planerar segla i mer avlägsna farvatten. Allt om förberedelser, vägval, utrustning, kommunikation och annat matnyttigt inför och under drömresan.

Kursen leds av Claes Wessberg, långseglare sedan 50 år varav fler än 10 i Medelhavet!

Ett samarbete mellan Medelhavsseglarna och SXK Bottenhavskretsen.

Kursavgift 250 kr. Max 50 deltagare. Fika och lunchmacka ingår.
Plats: Alnö Båtklubb, Sågverksvägen 11 Alnö.

Anmälan och information: Tomas Lind tomas.lind.arra@gmail.com

Rabatt hos Navy Service

Goda nyheter för den som tar kanalvägen till medelhavet eller vill övervintra på rivieran.
Medlemmar får 10% rabatt på lyft och 6 och 12 måndars kontrakt hos Navy service i Port Napoleon vid Rhonemynningen. Ta med medlemskortet.
Kontakt via mail:info@navyservice.com
hemsida www.navyservice.com

Höstmöte hos Medelhavsseglarna i Syd den 1e december

Vi bjuder på ett fullmatat program där Göran Lindqvist
berättar om hur det är att skifta från segel till motorbåt och om livet på Europas floder och kanaler

Karin & Bo Åhnebrink berättar om sitt paradis, farvattnen kring Korsika och Sardinien med Costa Smeralda i centrum. Vi får höra om deras erfarenheter av detta fantastiska seglingsområde.

Välkomna till Lommabuktens Seglar klubbs lokaler, längs ut i Lomma hamn, lördagen den 1 december. Kl 13-17.
Vi bjuder inte bara på anlig spis utan också på lättare förtäring med maritim anknytning.
Medlemmar i Medelhavsseglarna, Öresundskretsen och LBS 100:- övriga 150:-
Anmäl dig här på hemsidan genom att klicka på kalendariet.

Valberedningens förslag

Valberedningens förslag till styrelse för verksamhetsåret 2018 – 2019 finns nu presenterat under fliken
"Om Medelhavsseglarna, SXKM".

Länderinformation

Under rubriken "Om Medelhavsseglarna" SXKM finns nu ett dokument med länderfakta. Dokumentet ger information om in och utklarering, seglingstillstånd mm och är aktuell för hösten 2018.

Välkomna till årsmötet i Göteborg

Söndagen den 18 november 2018 klockan 13.00-17.00 har SXK Medelhavsseglare årsmöte i Göteborg/Långedrag. Som vanligt håller vi till Sjöräddningens lokaler på Talattagatan 24.

Förutom sedvanliga föreningsfrågor och utdelning av Odyssé och Imraypriserna kommer Lars Hässler att ta oss med till fjärran farvatten under rubriken "Söderhavet-en historisk och politisk "seglingsodyssé"

Efter Lars föredrag samvaro och mat i restaurangen.

Anmäl Dig här på hemsidan eller maila till regionvast@medelhav.se. Du kan också kontakta Rolf Gröneberg på tel +46 70 757 53 76

Fortsatt rabatt hos Gouvia Marina på Corfu

Vi har just tecknat ett nytt avtal med Medmarinas och Medelhavsseglarna har nu rabatt på 6 % på hamnavgifter i Gouvia marina. Gäller kort eller långt uppehåll.

Samla information om faktiska vattendjup och brohöjder

De absolut vanligaste frågorna beträffande färder på kanaler och floder i Europa är hur stora är vattendjupen och brohöjderna. De officiella uppgifterna är ju en sak men hur är det i verkligheten?

Min tanke är att be våra kanal- och flodfarande medlemmar om aktuella uppmätningar.

Jag vill gärna ha följande information:

Kanalens/flodens namn
Uppmätt djup eller brohöjd, tunnelhöjd
Uppskattat vattenstånd (normalt, över eller under)
När uppmätningen gjordes (månad och år)
Var uppmätningen gjordes (plats eller sträcka)
Kommentarer

Maila denna information till mig så skall jag göra en sammanställning som blir tillgänglig på denna sida. Detta kommer att bli ett komplement till Kanaltur som innehåller så mycket mer information.

Göran Lindqvist (goran.maj@outlook.com)

Goda nyheter för den som seglar i södra Spanien

Marinas del Mediterraneo driver tre högkvalitativa marinor på Spanska sydkusten, Estepona och Duguesa(Manilva) i provinsen Malaga och Marina del Este (La Herradura) i provinsen Granada erbjuder en rabatt på 15% på marinaavgiften under maximalt 1 vecka. Exkluderat från rabatten är VAT och avgift för vatten och el och övriga extras.
Erbjudandet gäller för medlemmar som kan visa upp giltigt medlemskort.
Boka via hemsidan www.marinasmediterraneo.com där det också finns all övrig information om respektive marina.

Goda nyheter för kanalintresserade

Medelhavsseglarna har gjort en överenskommelse med Per Abrahamsson om att ta över hans mycket uppskattade kanalsida "www.kanaltur.se".
Samtidigt tar Göran Lindqvist över som kanalredaktör gradvis under hösten.

Det innebär att alla medlemmar i Medelhavsseglarna har fri tillgång till "kanaltur" som innehåller mängder med information om europas floder och kanaler.

Koder för inloggning och password finns under inläggen längre ner på sidan och där finns också en direkt länk till sidan.

Rabatt på försäkring

Flera försäkringsbolag har höjt sina premier nyligen.
Det finns flera orsaker, men kraftigare oväder och dyrbarare skador på känslig elektronik ombord verkar ha påverkat.

För den som har sin försäkring hos Pantaenius kan vi emellertid ge en positiv nyhet. Som medlem i SXK Medelhavsseglarna får Du en rabatt på 10 % på premien för medelhavsförsäkring. Rabatten gäller enbart kaskodelen, inte ansvarsförsäkringen. Rabatten upphör om Du lämnar föreningen.
Du måste vid varje tillfälle ange att Du är medlem och uppge Ditt medlemsnummer.
Kontakta Maria Fasth på kansliet om Du inte har medlemsnumret. Maria ordnar också nya medlemskort.

Kalender

18 nov
Årsmöte för SXK Medelhavsseglare 2018
1 dec
Höstträff hos medelhavsseglarna i SYD
3 - 7 dec
Utgivning Odyssé 4/2018
13 jan
Materialstopp Odyssé 1/2019
19 jan
Kasta-loss kurs i Sundsvall!
5 mar
Utgivning Odyssé 1/2019
10 mar
Materialstopp Odyssé 2/2019
1 maj
Utgivning Odyssé 2/2019
25 aug
Materialstopp Odyssé 3/2019
2 okt
Utgivning Odyssé 3/2019
13 okt
Materialstopp Odyssé 4/2019
4 dec
Utgivning Odyssé 4/2019

Om Medelhavsseglarna

SE POSITIONER FÖR:

Sök på medelhav.se

15 senaste blogginläggen från Medelhavsseglarnas blogg

21 sep
Bluesette > Fyrar, kobbar och skär - Bluesette är hemma igen! - Lars Landstedt
Strax efter lunch torsdagen den 30 augusti kom vi till Loftahammar. När vi gick mellan den röda och gröna pricken strax utanför det trånga inloppet till Vivassen hade vi bara några hundra meter kvar av vårt medelhavsäventyr, som varit vårt fokus unde
3 sep
SY Maron > Gibraltar (GBZ) – Estepona (ES) 27 Nm - Erik o Cathrine Cedergren
Precis som prognoserna sa så avtog Laventevinden från öst under natten och vi kunde ge oss iväg som planerat. Innan vi lämnade Gibraltar skulle vi tanka då dieseln bara kostar ca 6:50 skr/l. Vid båtmacken låg en stor motorbåt som skulle tanka före os
3 sep
SY Maron > Gibraltar (GBZ) – Estepona (ES) 27 Nm - Erik o Cathrine Cedergren
Precis som prognoserna sa så avtog Laventevinden från öst under natten och vi kunde ge oss iväg som planerat. Innan vi lämnade Gibraltar skulle vi tanka då dieseln bara kostar ca 6:50 skr/l. Vid båtmacken låg en stor motorbåt som skulle tanka före os
29 aug
SY Maron > Barbate (ES)– Gibraltar (GRZ) 37 Nm - Erik o Cathrine Cedergren
Nu har vi nått Medelhavet…. Efter bara en natt i Barbete lämnade vi hamnen i lågvatten som vi skulle enligt våra beräkningar för att få medströms genom Gibraltar sund. Den egentliga gränsen mellan Atlanten och Medelhavet ligger betydligt längre v
29 aug
SY Maron > Barbate (ES)– Gibraltar (GRZ) 37 Nm - Erik o Cathrine Cedergren
Nu har vi nått Medelhavet…. Efter bara en natt i Barbete lämnade vi hamnen i lågvatten som vi skulle enligt våra beräkningar för att få medströms genom Gibraltar sund. Den egentliga gränsen mellan Atlanten och Medelhavet ligger betydligt längre v
25 aug
Bluesette > Borta bra, men... - Lars Landstedt
Det är bara att erkänna, det är ändå något visst med att komma hem. Plötsligt förstår man allt vad bordsgrannarna pratar om, i hamnarna är det fullt av svenska gästflaggor under styrbords spridare på de tyska båtarna, bryggorna är av trä, stugorna är
20 aug
Bluesette > Sista allt - nu går vi in på upploppet! - Lars Landstedt
Det är vår sista kväll i utländsk hamn. Det firar vi med wienerbröd och kaffe i sittbrunn medan sydvästen blåser och det tjuter i masterna på det hundratal båtar (varav 15 Hallberg-Rassy) som ligger i gästhamnen på Klintholm, Mön i Danmark.  Vi kom h
11 aug
Bluesette > Cash is King i Glasscafeernas hemland Tyskland - Lars Landstedt
Det är lördag kväll och vi ligger vid en sk Liegeplatz för Sportbooten, som finns på många platser längs kanalerna i Tyskland. De är gratis och är försedda med bra förtöjningsmöjligheter och soptunnor. Ibland finns vatten och någon enstaka gång el, m
2 aug
Bluesette > Förtrollade av Mosel, surfandes på Rhen, trygga i kanalen - nu är vi på g! - Lars Landstedt
Tack för alla uppmuntrande tillrop och omtänksamma kommentarer! Det är så skönt att bli lite tyckt synd om ibland. Men - peppar peppar - nu är problemen lösta och vi närmar oss norra Tyskland med stormsteg (eller i alla fall i gott tempo...) Efte
25 jul
Bluesette > Vi når Tyskland - och sen tar det stopp - igen! - Lars Landstedt
Kanske var det dumt att utropa oss som vinnare i förra blogginlägget. Tänk att man aldrig lär sig att inte ta ut segern i förskott! Vi kom så fint över gränsen, lämnade Frankrike och gled ner från Moselle till Mosel efter slussen vid Apach och tu
18 jul
Bluesette > Vi känner oss också som vinnare! - Lars Landstedt
Det var inte bara fransmännen som sökte sig ut på gatorna i söndags kväll för att fira. Även besättningarna på Lucy och Bluesette tog tillfället i akt för att fira att vi lyckats ta oss först upp och sedan ner genom Canal des Vosgues dryga 93 slussar
10 jul
Bluesette > Vi slingrar oss genom Frankrike - Lars Landstedt
Nu har det gått en vecka sedan vi styrde ut från gästhamnen i Lyon och gjorde ett snabbt stopp vid bränsle-och-tillbehörspråmen, där vi fyllde dunkar med diesel och köpte en ny båtshake, för den gamla hade tagit slut. Tillsammans med våra vänner
2 jul
Bluesette > Inte bara framåt - nu går det uppåt! - Lars Landstedt
Vi lämnade Port Napoleon strax före 5 på tisdagsmorgonen den 26 juni, som planerat. Kvällen innan hade vi tagit oss in till Port Saint Louis för att bunkra mat, så vi hade gott om proviant för några dagars tuffande. Vi kom igenom slussen kl 06.20 och
24 jun
Bluesette > Ett steg fram - och två.tillbaka... - Lars Landstedt
Vår resa hem till Östersjön kan nästan liknas vid att sy efterstygn eller att dansa linedance - eller för er som inte förstår liknelsen - som att spela oavgjort mot Tyskland fram till sista sekunderna då " lagen om alltings j-ighet" sätter krokben fö
14 jun
SY Marecat > Siste etappe til hjemmehavnen - Per Ole Harnes
Siste etappen på forsommerseilasen. Stadig ny mekking på båten, evinnelige problemer med brytere som styrer dreneringpumpene fra dusjene. Ledninger som ikke tåler vann enda de skal ligge alltid nedsenket! På en dag hadde vi dette problemet, like
Svenska Kryssarklubbens Medelhavsseglare Box 1189  •  131 27 Nacka Strand
Tfn: 08-448 28 80  •  Fax: 08-448 28 89

Kopplar upp chatten
skriver...

vill chatta med dig

Avböj Acceptera
Du har blivit utloggad
Ange lösenord