Föreningen för Dig som seglar i Medelhavet "and beyond"
Kategori Övrigt
Område Frankrike

Canal de la Marne au Rhin trögseglad...

Visad 36 gånger
2023-04-18 kl 18:32
Får gå plankan över till en båt för kunna förtöja på det mest märkliga sätt.

Idag har varit första dagen sedan St Jean de Losne, eller egentligen sedan Medelhavet, som det verkligen har varit trögt.

Vi är ganska långt upp i kanalsystemet och startade i morse från från Bar le Duc, eller sluss 39 i Canal le Marne au Rhin. Fram till nu har det flutit på väl, även om man vant sig vid att ekolodet säger knapp en meter. Vi sticker 1,75. Men det är vattenväxter lodet "ser" och vi går vidare. Det har också varit fullt av vatten i kanalerna så att det bräddat över slussportarna.

Idag däremot, har det plötsligt fattats 30-40 cm upp till slussportarnas överkant. Det tillsammans med ofantlig massa växter har gjort det riktigt trögt. Ett par gånger har vi stått på botten tills VNF har släppt på mer vatten och vi lyckas komma vidare. Särskilt nedom sluss 25, där var en sandbank som krävde mycket nytt vatten för att komma förbi. Till slut flöt vi över med max en cm marginal. Tomas, som VNF-killen heter som fått följa oss stor del av dagen, berättade att 4 båtar fastnat här idag. Frågan är varför de inte släpper in mer vatten, det finns ju.

När vi kom igenom sista slussen till dagens etappmål Ligny-en Barrois mellan sluss 23-22 trodde vi att vi klarat dagens beting, 16 slussar. Jo, det hade vi förståss, men det är snudd på omöjligt att ta sig de hundra metrarna fram till hamnenfår backa . Vi går fem-tio meter på fullt marchvarv, farten sjunker tills vi står stilla, vi lägger i backen ett par meter och blir av med minst ett hölass runt köl och roder, sedan framåt tio meter till. men när vi ska svänga in i hamnen är det stopp i lerbotten. Vi försöker backa, ta fart och "plöja", kommer några meter men inte mer. Vi ser en båt förtöjd i utkanten av hamnen och tar sikte på att åtminstone komma fram och ligga jämsides med den. Men det går inte, vi kommer inte de sista 25 metrarna framåt. Vi ringer en gång till, och VNF släpper in en dm vatten till, så kommer vi så nära att vi med en planka från fören kan komma över till motorbåten och förtöja stäv emot. Tja, det finns inget att välja på så vi lägger två springar medan vi står på botten och här blir vi ikväll.

 

Kylvattenfiltret var totalt fullt och behövde tömmas innan vi gjorde de sista metrarna. Jag är väldigt glad att vi skruvade dit det innan vi gick in i kanalerna.

 

Nu får vi se hur det går imorgon. VNF säger att de ska fylla upp vatten, men de hävdar också envist att det är 2 meter djup. Det är det inte! Vi sticker 1,74 med masten på, nu snarare 1,7. Och visst, för det mesta flyter vi men det räcker ju med ett ställe med för lite vatten så tar det stopp.


2 svar finns
 
Svenska Kryssarklubbens Medelhavsseglare Box 1189  •  131 27 Nacka Strand
Tfn: 08-448 28 80
Kontakta oss via e-post

Kopplar upp chatten
skriver...

vill chatta med dig

Avböj Acceptera
Du har blivit utloggad
Ange lösenord